Έρευνα του Δρ Fouad Ι. Ghaly, M.D.

Σύμφωνα με την έρευνα του Δρ Fouad I. Ghaly πάνω στις υπέρυθρες μεγάλου μήκους κύματος, διαπιστώθηκε ότι επιρεάζεται και η διαδικασία γήρανσης. Με τα χρόνια εμπειρίας του, έχει παρατηρήσει τα όριά του σε χημικές και χειρουργικές επεμβάσεις και φάρμακα για ορισμένες προϋποθέσεις. Έτσι, το ερευνητικό μυαλό του τον ώθησε να ξεκινήσει μια αναζήτηση για περισσότερες μελέτες σχετικά με το μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρο φως και τα αρνητικά ιόντα, τα οποία είναι και τα δύο βασικοί παράγοντες για την αποτελεσματικότητα των υπέρυθρων επιδέσμων που χρησιμοποιούνται. Αν και είναι υποστηρικτής της αλλοπαθητικής ιατρικής για τη θεραπεία των μεταδοτικών ασθενειών, του κινείται διαρκώς η περιέργεια να βρει νέους τρόπους να επεκτείνει τις ικανότητές του για να βοηθήσει τους ασθενείς του.

Φως! Η ιατρική του μέλλοντος ;

Η φωτοιατρική ήταν ένα θέμα, καλά τεκμηριωμένο, από τις αρχές του 1900. Ήδη από το 1870, ο Δρ Pleasanton, ένας ερευνητής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δημοσίευσε μια έρευνα που δείχνει τη σχέση μεταξύ της συχνότητας του φωτός και του ρυθμού ανάπτυξης των κυττάρων και των ιστών, καθώς και το ποσοστό τους από την κυτταρική διαίρεση. Ειδικά μήκη κύματος επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας και τη διαδικασία γήρανσης, σύμφωνα με τους «πεφωτισμένους» επιστήμονες. Ο Δρ Harry Riley Spitler, M.D., O.D., απέδειξε στο βιβλίο του ότι το φως παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, επισημαίνοντας πως ορισμένα φάσματα του φωτός είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή ευημερία μας, συναισθηματικά και σωματικά.

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε από τον Δρ Zane Kime, M.D., δήλωσε ότι το φως του ήλιου είναι ένας κύριος παράγοντας για την ενίσχυση της αντίστασης του οργανισμού στις μολυσματικές ασθένειες, αυξάνοντας την χωρητικότητα του οξυγόνου στο αίμα, και βελτιώνοντας την ανοχή στο άγχος. Εργαστηριακά πειράματα υποστηρίζουν την μελέτη του δείχνοντας ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον αριθμό των λεμφοκυττάρων και των ουδετερόφιλων, και μειώνει τη συχνότητα των κρυολογημάτων και λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Ο Δρ Richard Wurtman, καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι τα μήκη κύματος του φωτός είναι σχεδόν εξίσου σημαντικά με τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Χωρίς τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες ή οξυγόνο, το σώμα μας υποφέρει.

Ποιό είναι το πιο υγιεινό φάσμα του φωτός ;

Δυστυχώς, το μήκος κύματος του φωτός που είναι πιο ευεργετικό για το σώμα, είναι αυτό στο οποίο είμαστε το λιγότερο εκτεθειμένοι, λόγω της ρύπανσης και της καθημερινής ζωής. Το φάσμα του φωτός που φαίνεται να είναι πιο συντονισμένο με τους ιστούς των κυττάρων φαίνεται να βρίσκεται εντός του φάσματος των υπερύθρων μεγάλου μήκους κύματος. Μελέτες δείχνουν ότι το μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρο φως ενισχύει την παραγωγή των κυτταρικών ιστών και προάγει την γρήγορη ανάπλαση του δέρματος και των ιστών του αίματος σε περιοχές που εκτίθενται σε αυτό. Αυτό θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην επούλωση των πληγών και μετά από χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη του σχηματισμού ουλώδους ιστού.

Ένας από τους πρώτους πρωτοπόρους στον τομέα ήταν ο Δρ Neils Finsen, ο οποίος θεράπευε τα τραύματα και την ευλογιά χρησιμοποιώντας κόκκινες και υπέρυθρες ακτίνες. Πιο πρόσφατη έρευνα που διεξάγεται από την Tiina Karu, M.D., του Κέντρο Τεχνολογίας Laser στη Ρωσία, υποστηρίζει ότι αυτό το φάσμα του φωτός επιταχύνει κυτταρικές μεταβολικές διαδικασίες, όπως η τόνωση της δραστηριότητας των μιτοχονδρίων, και προκαλώντας ενζυμική δραστηριότητα καθώς και την επούλωση, ανάπλαση και αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυτταρικών ιστών. Προφανώς, αν και μπορούμε να λάβουμε αυτό το φως περνώντας χρονο κάτω από τον ήλιο, η υπερβολική έκθεση σε ορισμένες ακτίνες, όπως οι υπεριώδεις (UV) του ηλιακού φωτός μπορεί να είναι επιβλαβή για τον οργανισμό μας.

Η πρώτη έρευνα για την απομόνωση ή την «απομίμηση» του υπέρυθρου φωτός μεγάλου μήκους κύματος έγινε μέσω της NASA πριν από δεκαετίες. Πρόσφατα, διάφοροι επιστήμονες στην Ιαπωνία επέκτειναν αυτή την τεχνολογία και σχεδίασαν ένα τρόπο για τη δημιουργία ινών ώστε να φοριούνται στο σώμα εκπέμποντας μήκη κύματος ίδια με το φυσικό μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρο φωςτου ήλιου, αλλά πολύ πιο συγκεντρωμένο.

Υπάρχουν διάφορες μελέτες δείχνουν τα οφέλη της χρήσης των υπέρυθρων μεγάλου μήκους κύματος σχετικά με τους τραυματισμούς: Το American Journal of Geriatrics δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία ηλικιωμένοι ασθενείς εμφάνισαν κάποια βελτίωση του πόνου και της αναπηρίας από εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα του γονάτου. Το αποτέλεσμα ήταν περισσότερο από 50% στη μείωση του πόνου μέσα στην ομάδα χρησιμοποιώντας την υπέρυθρη θεραπεία, ενώ δεν υπήρξε σημαντική βελτίωση στην ομάδα της συμβατικής θεραπείας.

Ο παράγοντας αντιγήρανση

Καθώς μεγαλώνουμε, όλοι βιώνουμε μια αλλαγή στις ορμόνες μας, και οι ερευνητές τώρα θεωρούν την αλλαγή αυτή ως υπεύθυνη για πολλές από τις ασθένειες που συνδέουμε με τη γήρανση, όπως η εμμηνόπαυση, αϋπνία, κόπωση, αρτηριοσκλήρωση, και άλλα. Στην έρευνά του στην Πενσυλβάνια στην Ιατρική Σχολή Thomas Jefferson, ο Δρ George Brainard δήλωσε ότι το φως επηρεάζει την ορμονική ισορροπία του σώματος, στα επίπεδα της μελατονίνης, προλακτίνης, κορτιζόνης, τεστοστερόνης, TS4, LH, FSH, T3, και των ορμονών του θυρεοειδή. Ο John Ott, ένας σύγχρονος πρωτοπόρος σε αυτό το θέμα, χαρακτήρησε αυτές τις επιρροές σαν μια διαδικασία παρόμοια με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης των φυτών. Σε αυτή τη διαδικασία, το φως μετατρέπεται από το σώμα σε ηλεκτροχημικές ωθήσεις που στέλνονται στην επίφυση και την υπόφυση, τα οποία στέλνουν τις ορμόνες μέσα από το κεντρικό νευρικό σύστημα του σώματος σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Οι ορμόνες που επηρεάζονται από αυτή τη διαδικασία και τη λειτουργία αυτών των αδένων είναι η αυξητική ορμόνη, οι ορμόνες του θυρεοειδούς (TSH), η φλοιοεπινεφριδιοτρόπο ορμόνη (ACTH), η προλακτίνη, η ωκυτοκίνη, η ορμόνη μελανοκυττάρων (MSH), και η αντι-διουρητική ορμόνη. Ως εκ τούτου, το φως είναι απαραίτητο για τη λειτουργία ολόκληρου του ενδοκρινικού συστήματος μας.

Τα κοινά προβλήματα που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και τη γήρανση, όπως η υπέρταση, η οστεοπόρωση, οι πονοκέφαλοι και τα πεπτικά προβλήματα, αποδίδονται από ορισμένους επιστήμονες ως το αποτέλεσμα της υπερβολικής οξύτητας στο σύστημά μας. Τα οξέα που κατατίθενται στο αίμα μας, συχνά αποθηκεύονται από το σώμα σε μορφές χοληστερόλης, λιπαρών οξέων, ουρικού οξέος και άλλων κακόβουλων μορφών που προκαλούν τον όλεθρο στο σύστημά μας. Οι υπέρυθρες μεγάλου μήκους κύματος θερμαίνουν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, αυξάνοντας την κυκλοφορία, επιτρέποντας έτσι το αίμα για να λιώσει τις όξινες τοξίνες που έχουν κατατεθεί εδώ και χρόνια στις αρτηρίες του. Μια μελέτη που έγινε στην καρωτιδική αρτηριακή συσσώρευση, έδειξε αύξηση της ροής του αίματος στο εσωτερικό της αρτηρίας μετά από δύο νύχτες ύπνου σε στρώμαυπέρυθρων μεγάλου μήκους κύματος, για κατά μέσο όρο 10 ώρες την νύχτα. Είναι πιθανό στο μέλλον, οι γιατροί να συνταγογραφούν το φως για θεραπεία, σε μορφές όπως οι επίδεσμοι υπέρυθρων μεγάλου μήκους κύματος.